Viesistabas dizains

Kas ir viesistaba vai dzīvojamā istaba? Tā ir ģimenes kopējās lietošanas istaba, kurā visi sanāk kopā, lai skatītos iemīļotākās filmas, atpūšas pēc ikdienas darbiem un rutīnas. Tieši viesistabā notiek viesu uzņemšana, nepiespiestas sarunas, spēles un gardas maltītes baudīšana pie galda. Dzīvojamā istaba ir tā vieta, kur ikviens no mums uzturas visbiežāk. Lai radītu tādu atmosfēru, kas ļauj ar prieku izbaudīt jebkāda veida laika pavadīšanu, nepieciešams ievērot dažādas viesistabas dizaina nianses. Kāds ir pārdomāts interjers viesistabai? Noskaidrosim tālāk tekstā un apskatīsim interesantas interjera idejas viesistabai. 

Stila izvēle

Protams, domājot par viesistabu un visu mājokli kopumā, ir jāpārdomā stils. Parasti viesistaba ir caurstaigājama istaba vai tā telpa mājoklī, kurā viesi ienāk pirmām kārtam pēc gaiteņa. Līdz ar to tieši viesistabai jābūt tam vienojošajam komponentam, kas apvieno visas istabas un nosaka pamata stilu. Lai būtu vieglāk orientēties, izskatīsim populārākās stila idejas viesistabas dizainam.

  • Mūsdienīgs stils. Parasti mūsdienīgas viesistabas interjers  ir multifunkcionāls. Galvenais atcerēties – kvalitāte ir svarīgāka par kvantitāti, kas padara interjeru ļoti stilīgu. Mūsdienīgas viesistabas dizains atšķiras ar gaišiem toņiem, baltām sienām un stilīgu aksesuāru izmantošana. Ja kā grīdas segums tiks izvēlēts parkets, tad šajā gadījumā jāizvēlas pelēkie vai baltie toņi, piemēram, Design Parquet Cotton kolekcijas parkets.
  • Loft. Viens no oriģinālākajiem stiliem, kas izraisa pretrunas. Šāds viesistabas dizains paredz rupjas un nenoslēptas tekstūras, piemēram, ķieģeļu vai betona sienas, nenoslēptas komunikācijas un citus elementus. Šeit nepieciešami lieli logi, kas nav aizklāti ar aizkariem, bet var būt izmantotas stilizētas žalūzijas. Apgaismojums šādā viesistabā būs nodrošināts ar industriāla tipa gaismekļiem, bet grīdas segums parasti ir koka dēļi, parkets vai flīzes. Interesantas flīzes var atrast Emilceramica group un Lasselsberger group (RAKO) kolekcijās.
  • Minimālisms. Šādā tipa dizains viesistabai būs pats lakoniskākais no visiem. Šeit var redzēt perfekcionistu un ideālu interjeru. Šādu sajūtu rada tas, ka minimālismā tiek atbrīvots no visa liekā, paliek tikai lakoniskas līnijas un skaidrība gan apdarē, gan mēbelēs. Interjera priekšmetu ziņā dominē mierīgs un skops raksturs. Krāsu ziņā dominē baltie un pelēkie toņi.
  • Klasiskais stils. Šis stils dzīvojamās istabas interjerā nepazudīs nekad, jo to raksturo greznība, izsmalcinātība un gracioza simetrija. Sienu apdarē priekšroku dod smalku līniju vai tapetēm ar zīmējumiem. Interesantas tapetes viesistabai var sameklēt Casamance, Eijffinger, Rasch u.c ražotāju kolekcijās. Klasisks viesistabu interjers paredz arī kamīna iekļaušanu tajā un milzīgu paklāju. Vislabāk šāds stils iederas plašās telpās ar lieliem logiem.
  • Skandināvu stils. Galvenais šī stila priekšnosacījums – tīrība, minimālisms un praktiskums. Skandināviem viesistabā ir prātīga atteikšanās no visa liekā – minimāls mēbeļu un dekora skaits. Pats populārākais viesistabas dizains šajā stilā tiek izpildīts baltā krāsā, tiek izmantots arī koks un brūnie toņi. Grīdai vislabākais ir dabīgā koka grīdas segums, parkets vai lamināts, kas atgādina dabīgo koku būs ideāls variants un der arī siltajām grīdām. Labas laminātu kolekcijas var atrast BerryAlloc un Kronospan kolekcijās.

Protams, stilu ir daudz un pastāv arī stilu apvienojumi. Gadījumā, ja savas fantāzijas nav pietiekoši, var griezties pēc palīdzības pie profesionāļiem, kas spēs piemeklēt to īsto stilu viesistabas interjeram.

 

Viesistabas sadalījums zonās

Izvēloties vienotu vai apvienojot dažādus stilus, seko nākamais jautājums – kā sadalīt viesistabu pārdomātās zonās?

Pats populārākais viesistabas interjera zonējums:

  • Viesistaba apvienota ar guļamistabu – šeit jāparedz, ka guļamo zonu jāizvieto tuvāk logam, jo tai jābūt tālāk no ieejas istabā;
  • Viesistaba kopā ar virtuvi – šeit var izvērsties atbilstoši gaumei, taču der atzīmēt, ka visērtāk gatavošanas zonu ierīkot pie loga;
  • Viesistaba un ēdamzona – šīm divām zonām nepieciešama pienācīga vietas plānošana, lai apvienotu vienā istabā;
  • Viesistaba un darba zona – viesistabas interjers var nebūt īpaši pielāgots, galvenais ir paredzēt nelielu darba galda izvietojumu, kur izvietot mākslīgo apgaismojumu;
  • Viesistaba un bērnistaba – šo variantu izvēlās diezgan reti. Pats svarīgākais ir pārdomāt, kā atdalīt bērna zonu no viesistabas, izmantojot dažādas mēbeles. 

Zonējuma varianti:

  • Zonu sadalījums, izmantojot mēbeles. Šis ir pats vienkāršakais veids, kā sadalīt viesistabas interjeru zonās. Bieži vien tiek izmantots dīvāns, galds vai arī sala virtuves zonā;
  • Dažādi aizslietņi un mobilās sienas. Šāds veids labi iederēsies viesistabā – guļamistabā, lai izveidotu privātu gaisotni. Dažreiz viesistabas interjerā tiek izmantoti arī aizkari, kā zonu sadalītājs;
  • Podiums. Viena no veiksmīgākajām izvēlēm, sadalot viesistabas interjeru zonās. Šis variants lieliski iederas lielās un plašās telpās;
  • Dažādi apdares materiāli. Izmantojot dažādus materiālus atšķirīgām zonām, lieliski var parādīt, kas kurā vietā atrodas;
  • Apgaismojuma izmantošana. Šo variantu var izmantot arī kā papildus zonu sadalītāju, piemēram, virtuves daļā gaisma deg, bet viesistabas daļā ar gultu ir tumšs.

Galvenais, pirms tiek plānots dizains viesistabai, pārdomāt visas detaļas pirms tam, piemēram, uzzīmējot uz lapas un vizuāli pārdomājot visas detaļas. Tādējādi būs vieglāk piemeklēt sev atbilstošāko variantu.

 

Neitrāls fons

Neskatoties uz to, kādu stilu esat izvēlējušies vai kāds sadalījums zonās būs Jūsu viesistabā, izvēloties tapetes vai sienas krāsu, priekšroku labāk dot pasteļtoņiem, siltām un gaišām krāsām. Šādas krāsu kombinācijas ļauj atpūsties un justies ērti. Labākais variants būtu balts, bēšs, gaiši zaļš, gaiši brūns un zils. Vispārējam fonam neizmantojiet pārāk spilgtus toņus. Krāsu shēmai jāsastāv no 2-3 pamatkrāsām, kuras var izmantot dažādiem dizaina elementiem. Piemēram, spilgti aizkari padarīs logu par interjera kompozīcijas centru, novēršot uzmanību no telpas dizaina trūkumiem.

Papildiniet mierīgu un neuzkrītošu fonu ar dažiem spilgtiem elementiem – vāzēm, mēbelēm vai krāsainiem spilveniem. Viesistabas interjerā ir nepieciešams izmantot vairākus līdzīgus pieskārienus: galvenais ir nepārslogot telpu.

 

Apgaismojums

Svarīgs moments, kad tiek plānots viesistabas dizains, ir apgaismojums. Tā izvietojums rada telpas atmosfēru vai pat sadala istabu zonās. 

  • Fona apgaismojums. Viesistaba ir tā vieta, kur mēs vakaros skatāmies televizoru un atpūšamies. Ja sinhronizēt fona apgaismojumu un televīzoru, var pilnīgi iedzīvoties ekrānā notiekošajā, radot īpašu atmosfēru; 
  • Lokālais apgaismojums. Jebkuram no mums patiks iegremdēties grāmatas lasīšanā, ērti iekārtojoties dīvānā, tāpēc atpūtas zonai jābūt aprīkotai ar lokālo apgaismojumu. Šeit labi iederēsies dažādas stāvlampas, kā arī galda lampas; 
  • LED sloksnes. Mūsdienās, kad tiek plānots viesistabas interjers, daudzi dod priekšroku LED sloksnēm. To var izvietot gar griestu kontūru, gar plauktiem ar grāmatām vai ap televizoru, radot peldēšanas efektu. Šāds elements ar vien biežāk tiek izmantots interjeros. 
  • Pamata apgaismojums. Protams, ka neviens viesistabas dizains nevar būt bez pamata apgaismojuma. Meklējot to, der pieturēties izvēlētajai stila koncepcijai. Protams, pamata apgaismojumu vienmēr var papildināt gan ar fona un lokālo apgaismojumu, gan LED sloksnēm, padarot interjeru multifunkcionālu. 

Mēbeļu izvēle

Plānojot dizainu viesistabai, svarīga loma jāatvelē tieši mēbelēm. Pirmais, kam jāpievērš uzmanība ir dīvāns. Izvēloties dīvānu, sākumā ir jāsaprot, cik liels tas ir vajadzīgs. Plašajās telpās labi izskatīsies stūra vai U veida dīvāns, Mūsdienās arvien lielāku popularitāti iegūst moduļu tipa dīvāni, kurus var sadalīt un kādu tā daļu izmantot atsevišķi. Šāda tipa dīvānu var atrast Misura Emme kolekcijā, piemēram Cannes dīvānu sistēma, kas pieejama fiksētā un modulārā versijā, kas piedāvā daudzas dažādas kompozīciju iespējas. Tas sastāv no 9 pamatvienībām, kuras var apvienot, veidojot lineāras un stūra kompozīcijas.

Savukārt, nelielā viesistabā labāk atteikties no milzīgām mēbelēm, jo tas ne tikai aizņems lielāko telpas daļu, bet arī padarīs telpu vizuāli mazāku. Klasiska stila piekritēji atradīs daudz interesantu mēbeļu variāciju AM Classic kolekcijās, kas ir Portugālē radītas klasiskās mēbeles. 

Mīkstie krēsli arī ieņem diezgan svarīgu lomu viesistabas interjerā. Tos var ļoti dažādi izvietot telpā, radot mājīgu gaisotni. Būtiski ir padomāt arī par papildus krēsliem, kas labi noder, kad ierodas viesi. Ja telpas izmēri to ļauj, papildus krēsls var būt pielietots kā dizaina elements, galvenais, lai tas būtu viegls un ērti pārvietojams.

Kafijas galdiņš un interesanta konsole, būs ideāls papildinājums stilīgam viesistabas interjeram.

Eksperimenti ar dekoru

Izrotājiet savas dzīvojamās istabas sienas ar priekšmetiem, kas atspoguļo jūsu intereses un vaļaspriekus. Tie var būt plaukti ar grāmatām vai dažādi interjera priekšmeti, piemēram, porcelāna figūras no ​​Sibania ražotāja, gleznas vai fotogrāfijas. Atcerieties, ka gaišas sienas ar nelielu priekšmetu skaitu uz tām un spoguļi vizuāli padara telpu plašāku – tas ir iespaidīgs paņēmiens ierobežotas telpas gadījumā.

Vienu sienas daļu var nokrāsot citā krāsā, lai tā atbilstu mēbeļu vai tekstila dizainam. Izvietojiet uz tās dažādas gleznas, dekoratīvus priekšmetus vai atstājiet tukšu vietu.

Labs risinājums viesistabas interjerā ir pūkains paklājs, kas vienlaikus rada mājīgu atmosfēru un kļūst par oriģinālu detaļu, kas piesaista viesu uzmanību. Taisnstūra paklājus var aizstāt ar oriģinālu formu modeļiem, kas līdzinās mēbeļu vai telpas kontūrām.

Pamata kļūdas viesistaba interjerā

Ir daudz ieteikumu, ko vajadzētu ievērot, plānojot viesistabas dizainu. Taču noderīgi ir uzskaitīt visbiežāk pieļautās kļūdas, kuras nepieļaut. 

  • Nepārdomāts sadalījums zonās. Nepareizs zonējums ir viena no visbiežāk pieļautajām kļūdām telpas iekārtošanā. Kad viesistabā ir nepieciešams iekārtot biroju vai bērnistabu, ir svarīgi neaizsprostot caurstaigājamo zonu un nepieļaut “tranzīta” zonas. Atpūtas vietu viesistabā ir jānodala no virtuves, darba zonas vai bērnistabas, saglabājot vienotību;
  • Televizors novietots pret gaismu. Izplatīta kļūda ir televizora ekrāna novietošana loga priekšā vai pret gaismu. Tas ir jānovieto perpendikulāri logam, lai izvairītos no atspīdumiem. Piemēram, to var novietot gar viesistabas garo sienu, pretī dīvānam. Apvienotajā virtuvē-viesistabā var iegādāties kranšteinu priekš televizora, lai varētu to grozīt, tādejādi ekrāns būs redzams arī no virtuves. Telpās ar iegarenām proporcijām dažkārt var ieteikt telpas vidū novietot skapi ar televizoru, tādējādi zonējot “garo” telpu,”. Taču šajā gadījumā jādomā par caurstaigājamo vietu, lai to nebloķētu;
  • Klimata zonas neievērošana. Vēl viena liela kļūda viesistabas dizainā ir interjera dizaina neatbilstība klimatam. Aukstā klimatā, piemēram, mūsu platuma grādos, vēsturiski ir izmantots koks, vilna, samts un zamšāda. Siltajā klimatā, piemēram, Itālijā piemērotāk izskatās pītās mēbeles, akmens grīdas segums, kokvilna;
  • Vienveidīgas mēbeles. Kļūda, kas parādās lielākajā daļā viesistabu interjerā, ir mēbeļu daudzveidības trūkums un neinteresants izvietojums. Mīkstās mēbeles, krēsli, galdiņi un bāra zona ir jāiekārto tā, lai veicinātu maksimālu un daudzveidīgu laika pavadīšanu – no intīmām sarunām līdz dzīvām sarunām trokšņainā ballītē. Noslēpums ir, lai interjerā būtu mēbeles ar atšķirīgām ergonomiskām īpašībām un funkcijām, nav nepieciešams interjeram piešķirt ideālu, fundamentālu un pabeigtu izskatu, kas ienes stingrību, stīvumu un nomāc motivāciju spontanitātei un dinamiskai komunikācijai. Diez vai to var nosaukt par labu interjeru, kur tavi viesi tā vietā, lai ērti iekārtotos sarunai ar jaunu paziņu, jūtas apmulsuši, neuzdrošinoties pārvietot krēslu uz dīvāna, baidoties izjaukt perfekti saskaņoto kompozīciju.

Visi augstāk minētie ieteikumi un izskatītās biežāk pieļautās kļūdas, palīdzēs radīt funkcionālu un pārdomātu viesistabas interjeru, kas rosinās vēlmi uzturēties tur atkal un atkal. Jebkuri viesistabu dizaini, kas minēti rakstā ir īstenojami un šeit ikviens atradīs savai gaumei atbilstošāko. Savukārt, kopā ar Reaton interjera un apdares materiāliem, Jūs spēsiet īstenot jebkuras savas idejas! 

Kontakti

Reaton apdares materiālu veikals: Čiekurkalna 2.līnija 74, Rīga, LV-1026

Rādīt ceļu +371 25777771 apdare@reaton.lv

Reaton apdares materiālu veikala darba laiks:

P-P: 09:00-18:00

S: 10:00-16:00

Sv: slēgts.

mc2 interjera un delikatešu centrs: Krasta iela 68a, Rīga, LV-1019

Rādīt ceļu +371 29723232 (Galleria); +371 20405577 (Decorum) decorum@mc2.lv

mc2 interjera un apdares materiālu nodaļu darba laiks:

P-S: 10:30-19:00
Sv: slēgts.

Pieteikties jaunumiem